Idag en fri marknad för alla

I Sverige finns ca 950 apotek (2009), sedan 1970 har staten haft monopol på läkemedelsförsäljning, men detta monopol avskaffades år 2009. Offentliga apotek är en lång svensk tradition som tog form redan på 1500-talet.

Apotekens omsättning i Sverige är inte att förakta, år 2009 uppgick den till nära 32 miljarder kronor, bara på försäljningen som riktas mot privatpersoner. Utöver detta säljer apoteken läkemedel också direkt till sjukhus och andra vårdföretag. Den största förtjänsten görs på receptbelagd medicin, därefter kommer de produkter som inte kan klassas som läkemedel överhuvudtaget och sist i försäljningsstatistiken hamnar de receptfria läkemedlen.

I Stockholm finns Sveriges äldsta apotek, det är Apoteket Lejonet som i ursprungsskick slog upp sina portar så tidigt som år 1575. Det är alltså ett apotek som hängt med nästan från allra första början. Under 1600-talet anlades flera av apoteken som än idag står stadiga, de flesta är döpta efter djur, som till exempel Lejonet, Markattan och Svanen.

Kontinentens första apotek uppkom så tidigt som på 1200-talet. Fortfarande har övriga europeiska länder betydligt större apotekstäthet än vi har här i Sverige, detta tack vare det monopol som fanns i nästan 40 år. Man väntar nu att antalet apotek ska öka eftersom privata aktörer får lov att driva apotek och för att en efterfrågan på fler apotek finns.

Ett vanligt apotek i Sverige är ofta indelat i två sektioner, framför och bakom kassan. Bakom kassan hålls alla de läkemedel som kräver att man har recept utskrivet från en läkare. Framför kassan hittar man receptfria mediciner såsom smärtstillande tabletter, hostmedicin o. dyl., samt produkter som inte är läkemedelsklassade som t ex tandborstar och tamponger.

Det senaste som det snackas en hel del om är internetapotek, alltså apotek som säljer sina produkter online. Det finns starka åsikter både för och emot och många skräms av tanken på att låta mediciner bli tillgängliga att köpa utan chans att konsultera en insatt person. På andra sidan finns de röster som menar att det underlättar enormt för personer som har svårt att t ex ta sig till ett apotek för att hämta ut sina mediciner, samt för att man ska slippa de långa köer som brukar kunna uppstå.

Genom att låta vem som helst öppna ett onlineapotek så finns det en hel del oseriösa aktörer på marknaden, därför kan det vara vanskligt att handla sina läkemedel från vilket onlineapotek som helst. Hur vet man då att man handlar på ett säkert internetapotek? Tyvärr finns det inget vattentätt sätt att veta detta, men en seriös apotekare erbjuder sina kunder rådgivning och konsultation – oavsett dennes apotek finns på gatan eller online.

Än så länge kan man inte lösa ut receptbelagd medicin på internetapotek, utan man får bara tillgång till receptfria läkemedel och andra produkter. I framtiden menar man dock att det ska ordnas ett sätt för kunderna att även kunna få sina receptbelagda mediciner genom internet.

Det bästa med avskaffandet av apoteksmonopolet är att det nu kan konkurreras mellan olika apotekare. Konkurrens är alltid bra för kunderna eftersom det gör att priserna sjunker. Det blir alltså fler apotek vilket minskar köerna, och priserna sjunker, vilket uppskattas av våra plånböcker.